Re: cryptografie

sterre


From: sterre@xs4all.nl (sterre)
Newsgroups: nl.eeuwig.september
Subject: Re: cryptografie
Date: Sat, 02 Aug 1997 04:38:47 +0200
Organization: the dark side
Message-ID: <sterre-0208970438480001@asd07-22.dial.xs4all.nl>
X-XS4ALL-Date: Sat, 02 Aug 1997 04:35:51 CEST


txtbreed@xs4all.nl (~mme txt) wrote: > > ps; > laat ik maar eens een plaat opzetten

You'd better. FYI:

De vinyltest - Albert Ballintijn, Vrije Geluiden, 19 september 1995 (VPRO-radio)

<muziekje Tom Jones - "The old home town looks the same, as I stepeth down from the train">

"Dat vinyl in vele opzichten superieur is aan cd's hebben we in Vrije Geluiden al vaker beweerd, maar - vanmiddag zullen we het nog een keer voor eens en voor altijd be_wij_zen. En we doen dat met behulp van een singeltje van Tom Jonens, dat u op de achtergrond hoort."

<the old home town>

"Een beschadigde cd is definitief ondraaibaar, er valt niks aan te verhelpen. Ouderwets vinyl daarentegen kan niet alleen beter tegen een stootje, maar _als_ er wat mee gebeurd, is een vinyl plaatje tenminste altijd nog te draaien, en ik zal dat vanmiddag demonstreren".

<looks the same>

"Ik neem de singel van de draaitafe <skrgrrrink!>. Ik gooi hem op de grond <klinkkloing>. Ik ga er even flink op stampen <koing!koink!>. Terug leggen... <klonggg>. Zo. Naald erop...<sssgrrritszzz>"

<the old home town looks the same)

"Dit klinkt nog uitstékend. Probeer dat nou maar eens met een cd-tje."

<as i step down _kchg_ from the train>

"Nu wordt er op platen doorgaans relatief weinig gelopen, en is de slijtage van platen natuurlijk veel subtieler, maar om dat te simuleren heb ik een stukje schuurpapier meegenomen. Ik neem het singeltje opnieuw van de pickup <skrgrrink!>... Zo. En ik schuur hem eens even <sgjie-sgjie-sgjie!> flink op. Nóg een beetje <sgjie-sgjie>. Zo. Het resultaat klinkt als volgt:"

<the _kchh_ old, old _kch_ hometown _kchgg_>

"U hoort wat gespetter, kleine tikjes, wmaar veel verschil is er nog niet te horen. Ik zal de plaat nog eens een keer opschuren <skrgrrrieenk!!> En nou ga ik er eens wat flinker overheen <sgrjie-sgrjie-sgrjie-sgrjie-sgrjie-sgrjie!!!!!!> Zo. Even weer terugleggen......en daar gaát Tom Jones weer!"

<_kchgggg_! the _kghhhhh_! old old old kghhhh! ho _kghhh_ metown>

"Ja, nu hoor ik tenminste een beétje resultaat van mijn werk, maar echt storend is het toch allemaal niet. U merkt, om een ouderwets singetje te beschadigen komt er heel wat bij kijken"

<..>

"Ik heb hier - in mijn zak - een sleutel bos. Die zal ik eens even pakken ... <krintingeling> Pak ik t plaatje weer eens <skrgrrienkgrrk!> .....en nu ga ik dwars met de punt de groeven beschadigen. Met de sleutel <skgrotsjskgrotjskgrotsj>. Zo. Nog eens een keer... <skgrotjs>.

Leggen we het singeltje weer terug.... <kleng> ...voilà!

<_kchgggggg!_down_kchggggch!_down_kchgggggg!_down_kchgggggg!_down>

"De plaat blijft nu hangen, maar dat kunnen we verhelpen door de naalddruk wat te verhogen door er een dubbeltje op te leggen <pliingg!> Zie Zo! Probleem opgelost".

<_kchghn!_the_kcghn!_old_kchghn!_home_kchghn!_town_kchghn!)

--- En dan het journaal. Nu ja. Daar kan Tom Jones ook niets aan doen. --- dagdag, sterre (_do_ try this @home, kiddszzz!)