Koningsdrama   

ace <ace@xs4all.nl>

Sun, 13 Feb 2000

We zitten in het Fin de Siècle van de oude Koning, hier in dit kleine koninkrijk. De tijd dat de oude vechtjas op de toppen van zijn macht was heb ik niet meer meegemaakt, maar zijn majesteitelijkheid en zijn karakter zijn nog onmiskenbaar aanwezig. Voor het overige is het een oude man, mager, blind en soms wat dementerend, en het is hartverscheurend om hem voorbij te zien komen -- nog goed ter been, maar moeizaam zijn weg zoekend, morsig en verward, en met een woestheid in zijn blik waar ik soms van schrik.

Koning is men voor het leven, en de kans dat 's konings valse broer zijn plaats ooit nog over zal nemen is niet heel groot. Zo jong is die ook niet meer, en dat beseft hij maar al te goed. Hij is kwaad, en gemeen. Elke kans die hij heeft benut hij om de oude koning belachelijk te maken, en zelfs te laten struikelen. Maar voor de oude man heeft hij tenminste nog een herinnering aan respect -- de kleine prins daarentegen heeft veel meer van hem te duchten.

De kleine kroonprins is jong, slank en soepel, en hoewel hij het alleen al bijna aflegt tegen het gewicht dat zijn oom in de strijd werpt, heeft hij toch de koninklijke moed om terug te vechten. Er komt een dag, in de niet al te verre toekomst, dat de kleine prins niet alleen dapperder maar ook sterker zal zijn, en dan zullen de laaghartige hinderlagen hem niet meer deren.

Ik heb te doen met de grijze prins. Hij weet het niet, nog niet, al vermoedt hij het misschien. Hij ligt naast me, en hij slaapt, zijn oor platgedrukt tegen de leuning van de bank, doof en blind voor de wereld. Als ik zijn hoofd streel, begint hij te spinnen.

ace

-- 
   =^^=  
   (  )~ ______________________________________ (c) ace <ace@xs4all.nl>